Saturday, February 28, 2009

Kisah antara kita..

Today is officially the first day i've finish a real song..rasa macho gile..
It started when i couldn't sleep yesterday due to my tiredness(yup i'm weird..i can't sleep when i'm too tired)..I searched my laptop to ease my boredom (I've just realize how unorganized my folders is..boleh siap main cari barang tersembunyi lagi..) until i found a song sent by a Abun..Dulu masa dia mula2 bagi lagu tu aku punyala kutuk sebab lagu tu flat sangat..Tapi sebab semalam mmg xde mood nk wat ape aku tryla siapkan lirik untuk lagu tu..Bile dah start buat tu mulala leka sampai pukul 3 baru aku tidur..tapi aku sukala lagu yang aku dapat tu.Maklumlah first song..Selama ni aku buat lirik je..lagu xde..Ni siap ade tajuk kisah antara kita lgi..Pedulila orang nk cakap ape..
Pagi tu bile aku ke kelas aku kacau org buat latihan thermo..tyme aku buat aku suruh diorg dengar..Komen2 diorg seperti yang disangkakan negatif..Agak hampalah rasa masa tu..xpela kejujuran diorg aku hargai..aku lg suka sebenarnya..xdela syok sendiri..
Tapi yang aku xtahan semua tanya dalam tu suara sape..Aku taula suara aku xsedap tp xkanla smpai xkenal kot..Ari2 aku cakap dengan diorg..
Aku gelak jela cakap kawan aku punya sore..Malu nk ngaku sore xsedap..hehe..
Aku xberputus asa..Aku tunggu Intan balik bilik..Intan kan sejiwa dengan aku dalam bab2 lagu ni..So kalau Intan cakap xsedap baru aku give up abis..Xmau bg Abun dengar lagu tu..Sian kat die aku rosakkan lagu dia..
Tepat sangkaan aku Intan sejiwa dengan aku..Siap boleh tolong aku touch up2 lg lagu tu..last2 kiteorg decide try bawa lagu tu duet..Banyak kali jugakla rakam,last2 dh penat kiteorg terima jela ape yang kiteorg nyanyi tu seadanya..
Kesimpulannya lagu tu xdela sedap pun..Tapi aku dgn intan suke sbb lagu tu diantara kami jugak yang buat kami yang nyanyi..Betul2 boleh jadi kisah antara kita..hehe..thanx Intan i lap u..

ps:Abang harry lagu tu sbnrnya dari awal mmg duet bukan Intan bawak sorg..xkn xdpt beza kot..Request dari Intan,dia nk duet lagu tu dengan abang harry pulak pasni..Apa lagi cepatla edit..hehe..

Wednesday, February 25, 2009

AaarGh!!

Seriously what is the hell happened to me today?
I'm soo messed up..
My life's turn upside down..
n the worst part is everybody's around me also having a bad day..hello people can't u guys pick some other day to mess with?Give me a chance to be out of place today..Just give me a little space to breath..
I just can't let it go if there's someone who is sorrier than me..so please just let me be the sorriest person today..
i don't make sense i know..What do u expect from someone who is soo close in blowing herself up..
N to all of my things i know u guys hate me but must u all boycott me today??At least give me some warning so that i can prepare..Don't just disappear when i need u guys most..I already learnt my lessons k?so just come back especially my dear key..i want to enter my room..Waa!!
I don't want to cry(i loath it) n i don't want to get mad..i just want my life return to normal..
I hate to use obscene words but right now i just couldn't form a sentence without them..
I really felt like wanting to crush someone's face right now..Hopefully i'll be okay before then..huhu..
I want my mama!!

Tuesday, February 24, 2009

My friendship is dump..feel free to throw it away..

I'm always proud in myself for being a good friend..In laugh n tears i'll be there for whoever that need me..
Today i doubted that particular trait of mine..Am i really a good friend or am i the only one who do think so..
If i'm a good friend how come friends of mine were crying out there while i was doing nothing?i feel so helpless..i no longer have the ability to cheer people up..i couldn't even form a word..I'm speechless..I've no idea what to do..
I've used in being alone but do they?Will they be alright if i'm not there for them?What if something happened am i the one who should be blamed?somehow someway i do think it's my fault they were out there crying..if i'm a good friend as i think i am they won't be crying now do they?
I don't feel like being anybody's friend right now since i'm obviously sucks in it..Sometimes being alone is not so bad after all..
At least i won't feel as drowned as i am now..

Monday, February 23, 2009

Tagged again??

Seriously this tag thingy had started to annoy me..Nasibla kawan jugak kan..Disebabkan aku ni suke mengenakan org ak bgla can diorg balas balik skali skala..Siapla korg pasni..Nway this tyme the tag sounds like this:

1. Tangkap @ sertakan 3 gambar anda yang anda rasakan paling seksi

2. Tak semestinya tak berpakaian atau mendedahkan.Mungkin anda rasa senyuman anda
masa itu seksi. Sertakan!!

3. Nyatakan kenapa gambar itu begitu seksi bagi anda.

4. Tag 5 rakan-rakan anda yang seksi.



Seksi sebab pakai telekung..hehe..
Erm sebab kene tiup angin kot..
Ni sebab aku jadi model mempromote kero box..Token banyak pulak tu kat tangan

I've finish my task..Sekarang ni tyme carik mangsa pulak..
N the next 5 victims are:

Syikin
Abang Jajan
Nurul(again??)
Intan(bile blog ko dh siap ek)
Farah

Sunday, February 22, 2009

One unexpected hangout..





This is us waiting for food at rasamasNyum nyum..Me and Intan in kero box..Kat taman monyet menziarahi family Abun
Comel x sedara AbunOvernyte di TC


The story begun when Wahid asked Khaliq to accompany her n her friends outing..Mcm biaselah kalau Khaliq kuar kiteorg mesti kene kuar jugak(kate sayang adik)..Kebetulan pulak tyme tu aku tgh cakap dengan Abun so aku ajakla die n Jajan sekali(mane tau kot kot aku bleh update lg gossip y sedang hangat diperbincangkan hehe)..

So pada hari kejadian 22 Feb 2009,kami pn kuarla beramai2..

Abun sbg ketua merangkap driver 1..

Khaliq sbg driver 2

Jajan sbg bendahari

Aku sbg photographer

Wahid sbg program coordinator

Wani sbg ajk tugas2 khas(pembekal telekung)

Intan sbg penyemarak hati Jajan(hehe)

Adi sbg bodyguard

Dan Aza sbg observer..

Destinasi pertama kami ialah Mega..Tmpat pertama y kami pergi ialah Watson sbb Wahid,Wani n Aza nk beli make up..Sbb waktu tu dh mmg tyme lunch we decided to eat at Rasamas..Servis mmg lambat gile tp nasib baik sedap..Setelah diperhati kami bersepakat bahawa yang paling banyak makan tyme ni ialah Abun..hehe..

Kebetulan yang kuar sumenya budak koir(Adi n Aza masih dalam proses untuk digoda) so karaoke adela satu kewajipan..memang itu tujuan asal kami kuar pn..So pas solat zohor kiteorg pn pegila ke kero boxes..Ramai gile org kat kero box tu sampai berebut box..Akula yang malunya sbb jadi penunggu kero box(sengal budak kat dalam tu lame gile pilih lagu)..Aku siap buat drama lg kat situ..Tapi xpela..At least dapat gak kero kan..Sub total lagu yang kami sume nyanyi ialah 65 lagu..Banyak..Agak lamalah kami di situ..Sayangnya Abun ckp jiwa die nk nyanyi xde coz sound system xbest..dalam xde jiwa 2 pn banyak jugakla lagu yang die bantai..

Lepas puas berkaraoke kami solat asar n berkeputusan untuk ke TC..On the way ke TC tu tibe2 hati Abun jadi begitu rindu pada saudara maranya so kami pn singgahla di Taman monyet.. Sempat lg kami bergambar sakan kat situ..

Masuk maghrib kami bergerak ke TC..Lepas maghrib tula mcm banyak je episode malang y berlaku. Kad pengenalan Wani ilang..Wahid ade konflik n purse aku ilang.. Suasana menjadi agak suram..Sorry sume org..Tapi nasib baik lepas je dinner sume org jumpe pantai mood kembali berubah..Last2 sume org xmau balik ke UMP sbb best sgt duduk pantai..Sayangnye kami jumpe kak nana kejap je..nk amik gambar pn xsempat..

Malam tu kami buat sengal..Kami menyanyi ramai2(budak2 koir kan),menari poco2 di lead oleh Wani n Adi,main cap kelicap,monyet2 n bercerita…Malam tu jugak ujan main acah2 dengan kami tp nasib baik xsejuk sgt..dhla xbawak sweater..dekat pukul 4.30 pg ujan akhirnya turun betul2..bertempiaran kiteorg lari mencari perlindungan..Wahid sampai menggigil2..Pukul 5 kami pn bertolak pulang ke ump.. Secara automatic purse aku ade org jumpe..pakcik tu cakap die cari aku dr taman monyet lg..Yang musykilnye mcm mane die boleh jumpe kami di TC untuk menyerahkan purse pukul 5 pg??Walau ape pn aku bersyukur sgt2..Xpayah aku g balai buat report..Takut..

Lepas subuh sempat lagi aku,wani,abun dan jajan gi ngeteh..balik je ump,nmpak katil aku n wani terus lena dihanyut mimpi..penat gile..tp overall hangout ni mmg best..Len kali boleh buat lg..hehe..

-gossip column-

Jajan n Intan nampaknya semakin mesra..Kalau boleh 24 jam nk berkepit..Jajan teruskan usaha anda..hehe..

Wahid ngan sape tu ek?dengan ……. Or …..??



Friday, February 20, 2009

The lyric of my background music..

Aya,this is the lyric..Feel free to cry..No charge taken..hehe.

oh I love you
Endless time
I lose my mind
Because of you
oh I want to kill myself
you are the only love
in my life
the only thing there is night
my love you are every
breath that I
take oh I love you

if you go say good bye
but you know this
I will always love you
bye bye if you go
say goodbye
but you know this
I will always love you

Thursday, February 19, 2009

Tag??

I've been tagged..Whoever created this evil tricky game should be cursed..Well I'll try to be open minded about it so here it goes..

1. Go to your photo folder in your computer
2. Go to the 6th folder of photos
3. Go to the 6th picture in that folder
4. Put the picture on your blog and description of it.
5. Invite six friends to join the challenge.
6. Link them in your blog and let them know they have been challenged..





Luckily there's nothing embarrassing about this pic.. This is my classmates in Matrix(I just plainly hate that place).. This pic remind me of those gloomy days..But it was not that bad..I do lots of crazy things there that were better remain as a secret to overcome my gloominess hehe...
Let me see if i can still remember their name..Ermm since i really don't want to offense certain people whose name had been forgotten let me just skip this part ..
But we classmates had also done few of interesting stuff's together such as the musical act,choir, the biology exhibition etc n yup those days were fun..

So enough about this picture n let us see whose going to become the next victim of this evil game...

aya ~gomen aya i just couldn't pass it to anyone else..hehe
barney
syikin
cade
yana
nik

ps:Abang Jajan siaplah ko pasni..

Gomen ne..

"I know you are in pain but believe me what i felt right now is thousand times worse than urs.." Your words kept repeating in my mind..

Am I being selfish?
Am I the one who is blind?

I don't know..I'm just so damn confuse..

What i know is I'm sorry..

I'm sorry for leading u..
I'm sorry for being selfish..
I'm sorry for ignoring u..
I'm sorry that i can't be there for u s u did to me..
I'm sorry for causing u so much pain n can do nothing about it..

N what i'm sorry most is for the part that u r now gone..
i found out i just can't let u go away..
My day seems missing since u r no longer a part of it..
i can no longer reach u the way i did before..
I'm clueless n the emptiness's eating me..
I felt so helpless s i can't tell u how much u mean to me..
Cause if i do u'll definitely come back..
Though in doing so u'll be leaving everything that matter to u..
n i just don't have heart enough to let u do it..

I'm sorry..Please be happy...

Wednesday, February 18, 2009

Riadhah yang meriangkan..

Ya,anda xsalah melihat..Memang Abun dan Jajanlah yang sedang berjogging ini.Hari yang sungguh mengharukan..Khaliq,cukup2la menyakat tu..Memang betul pn diorg ade pape..hehe..
Aku dan Intan menunjukkan kegagahan kami..Nasib Pak Guard xnampak..
Post lepas abis main..Farah n Wahida akhirnya korang masuk gak dalam blog aku..hehe..
Sila bezakan gambar ini dan di atas..Perasan x yang kedudukan Abg Jajan dah berubah?Kenape ek?

Hari ini hari yang mengharukan..Lepas dah lama xberiadhah bersama2 dek sibuk dengan aktiviti berpersatuan akhirnya dapat jugak kami meluangkan masa pada petang ini untuk bermain bersama..
Bezanya hari ni abg long kami xdpt datang disebabkan sang mimpi lebih berjaya menggoda dirinya dari kami..Wani pn xde kalau xmesti die pn akan sama naik je dgn kami..
Tapi yang specialnye hari ni kami disertai oleh Abg Jajan n Abang Ejat(hehe) yang muka2 mereka memang sangat mahal kerna jarang dijumpai di trek2 sukan ni..
Korang semua mesti heran kan apekah yang mendorong Abg Jajan kita ni turun padang?Mengikut sumber2 yang boleh dipercayai,kami mendapati peratusan bahawa dia turun bermain kerana mendengar bahawa Intan juga akan turun bermain adalah sangat tinggi..Peratusan selebihnya yang sangat kecil adalah mungkin kerana beliau ingin kurus?hehe..
Seperti hari2 kebiasaan kami bermain2 monyet2..Seperti yang dijangkakan Abang Ejat sangat berbakat di dalam permainan ini dalam menjadi seekor monyet..Mungkin kerana genetik monyetnya begitu dominan di dalam diri..Apiz@Puek yang sedang bermain skateboard pn akhirnya menyertai kami dan turut menyerlahkan bakatnya sebagai seekor monyet..
Farah pula yang biasanya antara monyet yang paling kerap terjadi berpaling arah dari game kami kepada skateboard Apiz..Akibatnya die terjatuh beberapa kali dengan sakitnye..(Padan muka..Tinggal kiteorg lagi..hehe..)Tapi xkira pape pn takhta raja monyet masih dipegang oleh Khaliq..(xmau bg dia bola len kali)
Wahida pula hanya duduk ditepi memerhatikan kami bermain kerana katanya dia xsuka menjadi monyet(xbaik lupe asal usul diri..hehe)..
Kesimpulannya hari ini boleh dikatakan sbgai hari yang menyeronokkan walaupun badan menjadi sakit2 dan penat gila(dhla penat gila pulak tu..) dek kerana sudah lama xturun padang..
Sebelum kami pulang sempat lagi Abang Jajan n Abg Ejat melepaskan gian mereka untuk berbasikal disektar UMP..Insyaallah jika perkara ini diteruskan cita2 mereka untuk menjadi jejaka2 yang kurus akan tercapai..haha..Teruskan ye korang..

PS:Abang Jajan kelihatan sungguh bahagia bermain monyet hari ini?Mungkinkah cinta monyet sudah berputik?Jgn segan2 join kiteorg len kali ek..hehe..

Bittersweet feeling..

Today i'm so happy when i saw ur post in my blog..I know u had been searching for me as i did to u..In the same time i hate it as this blog had been our only method of communication recently..i've no idea what happened to u there n so did u to me..(darn that stupid skype) i want to listen to u,i want to see u...I miss the way we laugh,the whacky things we did together,ur drama,i just plainly miss u..So Miss-who-is-living-in-that-dratted-Greenwich could u at least please updated ur blog as much as i do..Apart from that bushy guy story i know nothing about u..I know we had used in being apart from each other but never like this u know..At least when u were in Malaysia u r still reachable..I hope we can see each other soon..i miss u..sniff..sniff..

Tuesday, February 17, 2009

8 Tanda jika anda berjodoh dengan seseorang

Untuk I_._._._N n J_._._N n sesape la yang masih musykil mengenai soal jiwa n hati..

Pertanda 1
Rahasia sepasang kekasih agar bisa memiliki
umur hubungan yang panjang
adalah adanya saling berbagi. Anda dan dia
selalu bisa saling membantu, entah itu
pekerjaan
sepele atau besar.Paling penting adalah Anda
berdua selalu bisa menikmati segala aspek
kehidupan secara bersama-sama. Dan
semuanya
terasa amat menyenangkan meskipun tanpa
harus melibatkan orang lain. Nah, apakah
Anda
sudah merasakan hal tersebut? Jika ya,
selamat
berarti ada harapan bahwa dia adalah calon
pendamping hidup Anda!

Pertanda 2
Salah satu kriteria yang menentukan cocok
tidaknya dia itu jodoh Anda atau
bukan adalah kemampuannya bersikap santai di
depan Anda. Coba sekarang perhatikan, apakah
gerak geriknya, caranya berpakaian, gaya
rambutnya, caranya berbicara serta
tertawanya
mengesankan apa adanya? Apakah setiap
ucapannya selalu tampak spontan dan tidak
dibuat-buat ? Jika tidak, (maaf) kemungkinan
besar dia bukan jodoh Anda.

Pertanda 3
Adanya kontak bathin membuat hati Anda
berdua
bisa selalu saling tahu. Dan bila Anda
atau si dia
bisa saling membaca pikiran dan menduga
reaksi
serta perasaanya satu sama lainnya pada
situasi
tertentu. Selamat! Mungkin sebenarnya dialah
belahan jiwa Anda yang tersimpan…

Pertanda 4
Bersamanya bisa membuat perasaan Anda
menjadi santai, nyaman tanpa perasaan
tertekan. Berjam-jam bersamanya, setiap
waktu
dan setiap hari tak membuat Anda merasa
bosan.. Ini bisa sebagai pertanda bahwa Anda
berdua kelak bisa saling terikat.

Pertanda 5
Dia selalu ada untuk Anda dalam situasi
apapun.
Dan dia selalu bisa memahami cuaca dalam
hati
Anda baik dalam suka dan duka. Percayalah
pasangan yang berjodoh pasti tak takut
mengalami pasang surut saat bersama.
Sekarang, ingat-ingat kembali. Apakah
dia orang
pertama yang datang memberi bantuan tatkala
Anda dirundung musibah? Dia selalu paham
saat
PMS Anda datang menyerang? Dia tau keadaan
waktu anda sakit………Jika ya, tak
salah lagi.
Dialah orangnya…

Pertanda 6
Dia tak terlalu peduli dengan masa lalu
keluarga
Anda, dia tak peduli
dengan masa lalu Anda saat bersama kekasih
terdahulu. Dia juga tak malu-malu
menceritakan
masa lalunya.. Nah, kalau begitu ini
bisa berarti
dia sudah siap menerima Anda apa adanya..

Pertanda 7
Setiap orang pasti memiliki kekurangan, dan
Anda tak malu-malu memperlihatkannya pada si
dia. Bahkan pada saat Anda tampil ‘buruk’ di
depannya sekalipun, misalnya saat
Anda bangun tidur atau saat Anda sakit
dan tak
mandi selama dua hari
.

Pertanda 8
Bila Anda merasa rahasia Anda bisa lebih
aman
di tangannya daripada di tangan
sahabat-sahabat
Anda. Atau Anda merasa sudah tak bisa lagi
menyimpan rahasia apapun darinya, maka
berbahagialah! Karena ini bisa berarti
pasangan
sejati telah Anda temukan !

Apakah kedelapan pertanda di atas telah Anda
temukan padanya?


So dah jumpe tanda2 ni ke belum?

Scandal hangit..

ekin n mawi(kononla hehe)
Al-kisah pertemuan rasminya mereka tepat pada tanggal 14 Februari 2009(Valentine tu..)..Ketika itu hanya sepatah dua kata dilontarkan,mata sesekali berlaga tidak mereka sangka bahawa kisah mereka akan dipaparkan dalam blogku yang serba kudus ini.. 15 Februari adalah detik dimana hati Jajan terkena kejutan elektrik di saat melihat intan yang pertama kalinya di UMP memakai tudung Ekin..Sekali kerling xcukup sehingga xlekang matanya dari wajah Intan yang cukup ayu pada malam tersebut.Mungkin dek sayang akan kenangan pada malam itu diminta oleh Jajan agar gambarnya berdua bersama Intan dimemorikan oleh camera sony cybershot 7.2 megapixelku(promote camera jap) dan mungkin sekali tidak langsung terjangka olehnya bahawa gambar tesebut akan menjadi antara bahan yang menceriakan lagi hidup kami di UMP ini(dapat gosip baru) Apakah kesudahan kisah Ekin(penyanyi n pelakon) n Mawi(penyanyi) UMP ini sama2lah kita nantikan bersama..Sampai sini sahaja laporanku tentang mereka..Tunggu hingga update seterusnya..

ps:wakakaka hebat gak aku jadi wartawan..penat otak aku pikir ayat..sakit kene lepuk dengan intan lagi..jangan marah ek..gurau2 je..mane tau betul2 jadik..aaamin dapat makan nasi minyak..

Monday, February 16, 2009

The day i joined choir..

jess,syikin,wani,me n intan..
a piece of memory while waiting..lining up..5 choirboy of our group..

At last i joined the choir team.. my mom's soo going to get mad.but the thing is all of my group member is joining the team of course i don't want to be left out..sorry mama i hope u'll understand..Choir is soo much fun..It remind me of the day of my youth when i joined the team..Actually this weekend was hell..i was soo depress that i couldn't form a word without crying..Thankfully my friends were there for me as they always did..they don't want me to be alone that's why they pulled me into choir..i met new friends n my probs seem to be flying away..At last i know who's Jajan really is..Hehe..I heard a lot about him without really knowing the person..Intan became the conductor of the team..She was funny but she was also enjoying the performance n that was all that matter..She couldn't stop moving her hands nowadays due to the choir..She wore Ikin's tudung that night n Jajan had call her ikin since then..(notice that i mentioned intan's name after jajan?hehe)Wani wore tudung during that night and she looked cute as a doll..too bad it was really on rare ocassion did she wear it..let us pray together that she wear it often after this..aaaamin..(sorry Wani..men2 jap) During the practice Ejat(Abun) plays a lot(as his usual self) but that evening when we practiced using mike he was freaked out due to the lacking of our performance... Thank goodness Wahida showed herself that night..Intan and Wani also freaked out as Wahida was like the essence of our performance..They can't perform without her..Surprisingly we turned up to have an okay performance regardless of our unsufficiency..Alhamdulillah..
I also realized that Khaliq had guts to tease me..Usually only Wani n Intan become his victim..He is soo dead after this..Just wait till it's my turn..
Thanx ijat n Katun for showing up..We were touched..
We went back hungry,exhausted but also satisfied that night..It was surely a heck of a day..

Sunday, February 15, 2009

Rahsia Hubungan Pasangan Mengikut Urutan Adik Beradik

Ari ni aku banyak bg post mcm ni..enjoy ur reading..hehe..

Orang tua dulu diketahui memang banyak kepercayaan dan pantang larangnya termasuklah, dalam urusan mencari pasangan hidup. Percaya atau tidak orang tua dulu kebanyakan berpegang kepada konsep untuk mengetahui sifat mahupun ciri peribadi calon pasangan yang dipilih, perlulah diketahui kedudukannya dalam struktur keluarga.

Orang tua dulu percaya, urutan kelahiran boleh mempengaruhi perilaku seseorang dalam menjalin hubungan kasih sayang. Maka itulah ada yang amat yakin, anak sulung sebaik-baiknya tidak sesuai berkahwin dengan pasangan juga anak sulung. Alasan diberi, kedua-duanya mempunyai sifat dasar yang sama, setidak-tidaknya sifat manja dan keras kepala.

Begitu jugalah jika anak bongsu, elakkan mencari pasangan yang sama-sama bongsu dalam keluarga kerana kedua-duanya sukar mengawal situasi. Selain itu, jika anak bongsu bertemu anak tunggal, hubungan itu turut dikatakan, bakal bergejolak kerana kedua-duanya sama-sama memerlukan perhatian.

Bagaimanapun, sulung bertemu tunggal ada keserasian, tetapi anak sulung tidak boleh terlalu tegas. Kecenderungan anak tunggal yang manja bererti harus ada pengorbanan dan mesti fahami keadaan itu.

Pasangan sama kedudukan anak tengah pula dikatakan, sangat padan. Pasangan ini dapat pergi ke mana pun dan memutuskan apa saja yang mereka sukai. Apabila yang satu cenderung seperti anak sulung, pasangannya pula seperti anak bongsu. Dengan begitu, mereka berdua dapat saling melengkapi.

Benar atau salah pandangan mahupun saranan orang tua dulu itu, tidaklah diketahui kebenarannya, tetapi ramai mengakui, persoalan ini sehingga kini masih menjadi bahan bicara. Namun, jika dihalusi ada kebenaran kerana lazimnya, untuk mengetahui karakter seseorang antara cara yang dapat dilihat adalah melalui urutan kelahiran, selain berdasarkan tarikh lahir.

Bagaimanapun, jika sudah ditakdirkan bertemu jodoh mampukah perasaan cinta dan kasih sayang itu diketepikan?

Kepercayaan sekadar satu panduan

Ahli psikologi Barat, Dr. Kevin Leman membuat huraian mengenai hubungan pasangan mengikut urutan dalam keluarga.

Terpulanglah kepada anda sama ada mahu percaya atau tidak:

Sulung dengan sulung

Berpeluang besar untuk sering bertegang urat. Masing-masing sentiasa suka berkeras ataupun dalam menentukan siapa pemberi dan penerima perintah. Jika hubungan cinta terjalin, ia memerlukan jiwa besar dan kesabaran dalam menjalani hubungan seperti ini.

Sulung - Tengah

Sudut negatif dari hubungan ini adalah kemungkinan berubahnya sikap si anak tengah untuk menyenangkan si sulung. Anak tengah adalah pasangan yang serasi untuk siapa saja. Meskipun begitu, ia sering kali menganggap si sulung sebagai yang suka menggertak dan menakutkan.

Jika anak tengah berpasangan dengan anak sulung, maka sering kali ia harus merelakan keinginan dan impiannya demi pasangannya. Namun, jika si tengah cenderung bersikap seperti anak bongsu, mereka dapat menjadi pasangan yang cukup serasi.

Sulung - Bongsu

Kombinasi paling serasi. Si sulung dapat mengajarkan pasangannya, untuk bertindak lebih teratur dan dewasa, terutama saat menghadapi masalah serius. Sementara, si bongsu dapat seimbangkan sikap serius si sulung dengan mengajaknya bersantai atau sekadar duduk sambil berkhayal mengenai masa depan.

Tengah - Tengah

Pasangan ini dapat pergi ke manapun dan memutuskan apapun yang mereka sukai. Mereka dapat menjadi sangat serasi, apabila yang satu cenderung seperti anak sulung dan pasangannya seperti anak bongsu. Dengan begitu, mereka berdua dapat saling melengkapi.

Namun, anak tengah biasanya suka menyimpan rahsia. Hal ini tentu dapat menjadi halangan serius dalam berkomunikasi. Bagaimanapun, masalah akan mudah dan cepat selesai kerana mereka pandai berkompromi dan menjunjung tinggi perdamaian.

Tengah - Bongsu

Hubungan ini akan berjalan lancar, bila si anak tengah cenderung bersikap seperti anak sulung. Jika anak tengah menunjukkan ciri sejati, maka ia akan terbawa-bawa gaya si bongsu yang lebih santai dan suka mengikut kehendak diri sendiri. Ini berlaku, terutama apabila anak tengah ini adalah pihak perempuan.

Bongsu - Bongsu

Berhati-hatilah! Bersama pasangan yang seirama memang menyenangkan. Namun bila tidak melihat kenyataan, kamu akan sulit untuk mengawal situasi.

Saturday, February 14, 2009

10 rAhsIa cIntA

This is for Intan...Aku tau ko suke baca mende2 mcm ni..

1. Kekuatan berfikir

Cinta bermula dari fikiran kita. Berfikir tentang pasangan ideal yang ingin kamu kenali akan membantu kamu mengenali dia, ketika kamu akhirnya bertemu dengan orang yang tepat tersebut.

2. Kekuatan untuk menghormati

Kamu tidak mampu mencintai seseorang atau apasaja kalau kamu tidak menghormati mereka. Orang pertama yang patut kamu hormati ialah dirimu sendiri. Untuk mulai menghormati diri sendiri, kita patut bertanya pada diri sendiri “apa yang aku hormati dalam diriku?”. Untuk mendapat perasaan hormat dari orang lain, bahkan dari orang yang kamu tidak suka, kita patut bertanya pada diri sendiri.”apa yang aku hormati dalam diri mereka?”.

3. Kekuatan untuk memberi

Jika kamu mahu menerima cinta, kamu harus mampu memberikannya terlebih dahulu. Makin banyak cinta kamu beri, makin banyak yang akan kamu terima. Mencintai sama ertinya dengan memberi cinta tulus pada dirimu sendiri. Belajarlah untuk melakukan berbagai macam kebaikan. Formula rahsia untuk meciptakan hubungan yang ceria,penuh cinta,dan abadi adalah dengan selalu berfikir “Apa yang dapat aku beri?”dan bukan Apa yang akan aku dapat?”.

4. Kekuatan persahabatan

Untuk mencari cinta sejati,kamu mesti mencari sahabat sejati terlebih dahulu. Cinta bukan bererti mata kalian saling berpandangan, tapi lebih bererti
bersama - sama melihat ke satu tujuan. Untuk mencintai seseorang seutuhnya, kamu harus mencintai keperibadiannya, bukan fizikalnya. Persahabatan
adalah tanah dimana benih cinta dapat tumbuh. Jika kamu ingin membawa cinta ke suatu hubungan, kamu harus menciptakan persahabatan terlebih dahulu.

5. Kekuatan dari sentuhan

Sentuhan adalah salah satu ekspresi cinta yang paling kuat, menghancurkan dinding pemisah dan menyatukan suatu hubungan. Sentuhan membuat kita lebih dapat merasakan getaran cinta yang sebenarnya.Tetapi agama Islam melarang kita bersentuh-sentuhan tatkala bercinta, kekuatan ini difokuskan kepada suami isteri..

6. Kekuatan untuk melepaskan

“Jika kamu mencintai seseorang, bebaskanlah dia. Jika dia kembali kepadamu,maka dia adalah milikmu. Jika tidak, maka dia tidak akan pernah jadi milikmu”. Bahkan dalam hubungan percintaan, seseorang perlukan ruang untuk dirinya sendiri. Jika kita mahu belajar untuk mencintai, pertama kita harus belajar
untuk memaafkan dan melupakan masa lalu yang buruk serta kedukaan hati kita. Mencintai bererti melepaskan rasa takut, curiga, dan ego. “Hari ini aku melepaskan semua rasa takutku, masa lalu tidak akan dapat mempengaruhiku- hari ini adalah lembaran baru bagi hidupku”.

7. Kekuatan dalam komunikasi

Ketika kita belajar untuk berkomunikasi secara terbuka dan jujur, hidup lalu berubah. Mencintai seseorang bererti berkomunikasi dengannya. Biarkan orang yang kamu cintai tahu bahawa kamu mencintai dan menghargainya. Jangan pernah takut untuk mengucapkan 3 kata magik : “Aku cinta kamu”. Jangan pernah melewatkan kesempatan untuk mengucapkan itu kepadanya. Selalu tinggalkan orang yang kamu cintai dengan kata - kata mesra, kerana ia mungkin boleh jadi hari terakhir kamu melihatnya. Contohnya, jika kamu akan mati tapi diberi kesempatan untuk menelefon orang yang kamu cinta, siapa yang akan kamu telefon, apa yang akan kamu katakan…dan sekarang…kenapa kamu menunggu?

8. Kekuatan dari komitmen

Jika kamu ingin mendapatkan cinta yang berlimpah, kamu harus mampu menciptakan komitmen, dan komitmen tersebut akan tercermin dalam fikiran dan tindakanmu. Komitmen adalah ujian cinta yang sejati. Jika kamu ingin memiliki hubungan yang penuh cinta, kamu harus setia dengan hubunganmu itu. Ketika kamu terikat komitmen pada seseorang, berhenti mencintainya bukan merupakan pilihan. Komitmenlah yang membezakan antara hubungan yang mudah hancur, dengan hubungan yang kuat.

9. Kekuatan semangat.

Semangat, membakar cinta dan membiarkan cinta tetap hidup. Semangat yang terus berkobar, bukan hanya datang dari daya tarik fizikal, tapi datang dari komitmen yang dalam, kemahuan, dan rasa saling tertarik. Semangat dapat diciptakan kembali dengan cara membayangkan saat indah di masa lalu dengannya. Spontan dan kejutan dapat menciptakan semangat cinta. Pokok dari cinta dan kegembiraan selalu sama yang harus kita lakukan adalah mengisi hari - hari kita dengan penuh semangat.

10. Kekuatan dari rasa percaya

Rasa percaya selalu menjadi komponen penting dalam suatu hubungan. Tanpa rasa percaya, seseorang bisa menjadi curiga, cemas, dan takut dan orang lain akan merasa terperangkap dan secara emosional menjadi tertekan. Kamu tidak boleh mencintai seseorang secara utuh sehinggalah kamu mempercayainya secara utuh pula. Bersikaplah seakan - akan hubunganmu dengan orang yang kamu cintai tidak akan berakhir. Salah satu cara untuk mengetahui apakah seseorang itu benar - benar untuk kamu, tanyakanlah pada dirimu sendiri “Apakah aku benar - benar mempercayainya sepenuh hati ?” jika jawapannya adalah “tidak”, maka kamu harus berfikir dengan mendalam sebelum kamu membuat komitmen yang lebih jauh dengannya.

Friday, February 13, 2009

Personaliti Anda Dan Kaitannya Dengan Binatang

Cuba tgk yang ni plak?
Januari 01-09 ~ Anjing
Januari 10-24 ~ Tikus
Januari 25-31 ~ Singa
Februari 01-05 ~ Kucing
Februari 06-14 ~ Merpati
Februari 15-21 ~ Kura-kura
Februari 22-28 ~ Harimau Bintang
Mac 01-12 ~ Monyet
Mac 13-15 ~ Singa
Mac 16-23 ~ Tikus
Mac 24-31 ~ Kucing
April 01-03 ~ Anjing
April 04-14 ~ Harimau Bintang
April 15-26 ~ Tikus
April 27-30 ~ Kura-kura
Mei 01-13 ~ Monyet
Mei 14-21 ~ Merpati
Mei 22-31 ~ Singa
Jun 01-03 ~ Tikus
Jun 04-14 ~ Kura-kura
Jun 15-20 ~ Anjing
Jun 21-24 ~ Monyet
Jun 25-30 ~ Kucing
Jul 01-09 ~ Tikus
Julai 10-15 ~ Anjing
Julai 16-26 ~ Merpati
Julai 27-31 ~ Kucing
Ogas 01-15 ~ Monyet
Ogos 16-25 ~ Tikus
Ogos 26-31 ~ Kura-kura
September 01-14 ~ Merpati
September 15-27 ~ Kucing
September 28-30 ~ Anjing
Oktober 01-15 ~ Monyet
Oktober 16-27 ~ Kura-kura
Oktober 28-31 ~ Harimau Bintang
November 01-16 ~ Singa
November 17-30 ~ Kucing
Disember 01-16 ~ Anjing
Disember 17-25 ~ Monyet
Disember 26-31 ~ Merpati

Anjing:
Kamu memang seorang yang setia dan manis orangnya. Kesetian kamu memang tidak boleh disangkal lagi. kejujuran dan keikhlasan adalah kekuatan kamu, malahan di dalam kerjaya kamu memang boleh dipercayai. Kamu adalah orang yang sederhana dan sering bersikap rendah diri.Kamu bukan orang yang akan mencari masalah dan sukakan suasana yang damai.Kualiti itulah yang menjadikan teman-teman suka berada di sisi kamu. Cita rasa kamu di dalam fesyen juga diakui baik dan kamu akan mudah terasa malu dan sedih sekiranya alamari pakaianmu tidak lengkap dengan pakaian yang mengikut peredaran fesyen. Biarpun kamu tidak mempunyai teman yang ramai tetapi teman-teman yang bersama dengan kamu memang mempunyai kualiti yang baik.

Tikus:
Kamu ini memang penuh dengan muslihat! Namun, sikap itulah yang menjadikan kamu nampak bijak dan menjadikan wajah kamu comel dan mudah menarik perhatian orang disekelilingmu. Ramai yang suka berkawan dengan kamu kerana sikap kamu yang memang mengundang keseronokan kepada orang lain. Memang kamu sering dijemput untuk memeriahkan majlis dan ramai yang menyukai kehadiran kamu, tetapi kamu begitu sensitif orangnya dan itu menjadikan orang sekelilingmu berhati-hati untuk berbicara dengan kamu. sekiranya ada yang berani menggunakan perkataan kasar, memang mereka akan mengundang kemarahan kamu di tahap maksimum! Kamu perlu bijak mengawal emosi kamu kerana teman-teman juga manusia yang tidak lepas dari melakukan kesilapan.

Singa:
Begitu kontra dengan spesies kamu, rupanya kamu ini memang pendamai orangnya. Kamu tidak suka terlibat dengan pertengkaran atau pergaduhan. Kamu begitu sukakan aktiviti luar rumah dan tidak gemar melepak tidak tentu arah tujuan. Memang dilahirkan untuk menjadi ketua dan memberikan arahan kepada orang lain dengan cara yang paling disenangi. Kamu memang suka menyayangi dan disayangi orang lain. Namun, kamu memang mudah dipermainkan oleh orang lain, jadi berhati-hati.

Kucing:
Kamu memang penyayang, disayangi namun kadang-kala begitu pemalu. Kamu sukakan keadaan yang senyap dan damai. Di dalam kehidupan, kamu suka mempelajari tentang perkara baru dan sentiasa melakukan setiap sesuatu dengan bersungguh-sungguh. Di dalam situasi normal, kamu memang nampak tenang tetapi apabila kamu dicabar, serta merta kamu mudah mengamuk! Mereka yang bernaung dibawah kucing memang bijak bergaya. Orang sekelilingmu sering menjadikan kamu sebagai idola di dalam berpakaian. Kamu bijak bersosial tetapi hanya bercakap dengan orang kamu kenali. Kamu memang begitu berhati-hati memilih teman.

Kura-kura:
Kamu semakin hampir dengan kesempurnaan dan begitu baik hati. Kebaikan kamu akan sentiasa dikenang orang sekeliling kamu. Kamu sukakan kedamaian, sekiranya teman-teman ada menyakiti hati kamu, kamu tidak akan cuba menyakitkan hati mereka pula. Kerana ini, kamu memang disayangi dan disenangi teman-teman. Kamu juga tidak suka cakap belakang dan orang sekelilingmu begitu senang dengan cara kamu melayan mereka. Kamu sentiasa akan memberi kasih sayang dan tidak pernah mengharapkan balasan. Pemurah juga adalah sikap kamu dan kamu sentiasa melihat kehidupan sebagai latihan praktikal.

Merpati:
Kamu adalah simbol sikap yang sentiasa riang. Apa saja yang kamu lakukan, kamu akan enjoy setiap detiknya. Kahadiran kamu menjadikan teman-teman serta orang sekeliling begitu riang dan senang dengan sikap kamu. Kamu adalah ketua di dalam kumpulan teman-teman dan bijak memujuk dan menghiburkan hati orang yang sedang gundah-gulana. Hipokrasi adalah sifat yang paling kamu benci dan orang yang sebegini memang kamu tolak tepi. Di dalam pekerjaan, kamu memang teratur dan sistematik. Namun, awas! Kamu mudah jatuh cinta!

Harimau Bintang:
Kamu seorang yang misteri. Kamu boleh berhadapan dengan tekanan dengan tenangnya. Kamu juga boleh menghadapi setiap senario yang menguji kesabaran tanpa perlu mengamuk untuk melepaskan geram. Kadang-kala, kamu ini kejam orangnya. Hmmm…kamu suka bergosip tetapi hanya bersama dengan teman-teman yang kamu percayai sahaja. Mereka yang bernaung di bawah harimau bintang adalah begitu teratur dan kemas orangnya. Tetapi, apa yang tidak tahan dengan sikap kamu yang mahu setiap sesuatu mengikut cara kamu. Sikap itulah yang menjadikan kamu senang hilang kawan. Namun, apabila teman-teman menghadapi masalah, kamu adalah orang pertama yang mereka cari.

Monyet:
Tidak sabar dan begitu hiperaktif! Kamu mahu segala-galanya dilakukan dengan pantas. Namun, kamu memang sederhana orangnya dan begitu suka apabila ramai yang memberikan perhatian kepada kamu. Kamu bijak berhadapan dengan masalah dan tidak mahu terlibat dengan sebarang kontroversi. Setiap langkah dan keputusan, kamu akan berfikir sebelum melakukannya. Kamu mempunyai kata hati yang kuat dan itulah yang menjadi penyelemat kepada kamu. Jangan tidak tahu, mereka yang bernaung di bawah monyet memang begitu bijak mencari wang dan begitu pandai mengatur kewangannya. Kamu memang akan berjaya di dalam perniagaan

this is just a theory n we're doing it for fun..don't take it deeply k?

Wednesday, February 11, 2009

i miss my ayah n mama..

Today is the day when my teeth are suppose to be ringed.. Too bad the dentist couldn't make it(waiting for the deed to be done is hell).. Never mind about it cause because of the appointment i had the chance to meet my parents..yeay!!i never realize how much i missed them until i met them today..i prayed with my mom n after that with the telekung still on i slept on her lap while she was reciting the qoran..terasa diri ini dimanjai..hehe..then my dad took me to mega n we went for book shopping together..We were there until my mom called n said "dah2la tu..korg dua beranak ni kalau dh jumpe kedai buku xreti nak balik..".Then holding each others hand we ate ice cream while walking to the car..On the way back to ump my mood changed n i suddenly said "ayah,adik xnak balikla.." while logically i know i must go back since i have class n thermo test tomorrow..My dad,as supportive as he is then answered "kalau mcm tu jom balik umah..ayah dulu pn suke ponteng kelas jugak..sbb tu fail..biar kite kene marah same2 dgn mama.."..S always he made me laugh n we continue on our ride to ump..
The moment my friend intan saw me she said "mashi,aku tgk muke ko dah len la..xdela ketat mcm sebelumnye..aku rase ko sakit sbb homesickla.." then i realized what she said might be true.. My sickness,my moodiness now were all gone after i met them..
i miss them..i miss bickering with them..tease each others until somebody sulk away( i'm always ended up to be that person)..i miss eating with them while sharing our day n opinions..i miss the way my mom played with my hair n my dad's spoiling me..
i just simply miss them...

Tuesday, February 10, 2009

a hell of a week

This week is definately one of my most hellish week ever..I know i complained a lot in my blog but this is my emotional dumpster..Read it at ur own risk.To begin with i got two major test this week..Electric n thermo both the subject that i'm still sucks at(hopefully i can conquer them b4 the test)..Then i've been busy with the Love Management program that is facing lots of problem now..I still haven't started anything on next week's tests which are math,analytical chem n pengajian malaysia(I'm doom!!)..Tomorrow is the beginning of my teeth torture(they are going to start putting those pointy evil thingy inside my mouth that i need to bear for the whole two years)..I'm scared..I'm devastated for not being able to contact my precious person that is far separated from me by long distance..I'm also feel terribly sorry at my friends who had been feeling like they had been ignored recently..I swear i didn't mean to..My mom had been worried sick about me as my health is annoyyingly unstable nowadays..Sorry mama i really don't want to worry u..That's y i was very reluctant to let u come n see me here..Overall i'm in emotional n physical stress..Hopefully all of this unrequited stress will go away soon..

Ps:To my dearest friends,syed asyraf,syera,ijat,dikwan n ariff happy bestday..wish u a vry happy life ahead of u..

Saturday, February 7, 2009

huahahaha..(in a very self mocking way)

seriously i hate the part where i need to think about the title of my post..sorry i'm a little grumpy today..i'm dead tired from finishing my assignment(should kill myself for postponing it before)..my stomach is aching resulting from the gastric that won't go away..my head is spinning from the lack of sleep n my precious person(the one that always know what to say and do to make me feel better just simply by being there) is not here n very darn hard to contact..geez i'm seriously in awful mood..so before i turn violent it's better for me to just stop doing everything n sleep..if only sleep can come that easyly~sigh~aya i miss u...miss u..miss u..misss u..(teardrop)

Wednesday, February 4, 2009

Bike maniac..


I think i had turned up to be a bike maniac..Since i bought the bike,at least i cycled it twice a day..I've just finish cycling for two hours non stop tonight..The thing is this evening i already cycled around the campus with my friend..I can't be separated with it(yes it still a it-should i give it a gender or something~yup i definately had turned up to be a maniac.Which normal person would give their bike a name?But to think back about it guys usually genderize(not even the correct terms in english~my blog,my word hehe) their car n no one call them crazy so we shouldn't discriminate people who named their bike only because it is cheaper n has two tyres~
I didn't make sense i know..It only prove how insane i am now..Somebody call Tg Rambutan now!!
But really cycling is awesome..I like cycling up to a hill n the part i love most is when i reach the top, i can freely let go of the pedal n just enjoy the speed..The freedom is mine!!!Muahahahaha...It was really a cool sensation..
So since the bike had give me so much happiness i think it deserve to be genderized(if u don't understand what this mean ask me~i can be a new english's words creator hehe), and named..so here it is..

Name:Windy Le Run
Gender:Definately female(stronger,cooler n cuter gender hehe)..
BOD:30 January 2009-Friday~the day i bought her

Finally my bike is oficially a her..hehe

Okla i think it's yime for me to sleep..God my body is aching..My muscles' trembling..(what do i expect from such extreme cycling)

Nway so long for now..nyte nyte..

Tuesday, February 3, 2009

i'm touched..

u see i woke up this morning n found out that i'm doing things i shouldn't do instead of doing things that i really suppose to do..needing to have the mood before doing something's just sucks out the life and times out of u..well i've been hearing save you from simple plan like a thousand times now..i really do pity my roommates as they were straining themselves to bear it..thanx guys for letting me make noise as much as i want,listen to my stories over n over again,let me tease you'll n disturb u till u'll screaming for help..having written all this i realize that i'm soo comfortable being me because i have been surrounded by people who just let me be me..i'm touched..thanx everyone..i really do believe a quote i read which is "be urself cause the people who cares don't matter n the people who matter don't care."..to those people who matter thanx for simply being there..
thanx guys for making my life's in ump so much sweeter..

Sunday, February 1, 2009

u always bring my musyi self back to me..hehe

For all this years we have known each other i still don't really know u..
I still don't really understand u..
but what i know is that u'll be there for me as i will for u..
that i'm special to u the way u r for me..

we laughed, we cried, we shared, we bickered together..
i open myself to u like i never did to other..

we have similarities, we have our differences..
but we embrace each other regardless the circumstances..

we might be ocean's away..
but between us the love will always stay..

u r god's gift's for me for being me..
n that my dear is more precious than anything that will ever be..



i miss u..