Tuesday, March 2, 2010

Somethings to remind me..


Kalau ade baby kan best..Especially y cute mcm ni..Waahhhh gatal...xbelajar mulala start nk menggatal..nak kawinla nk anakla sbb tu kene sambung blaja cepat2..tapi dh belajar pun mcm nnti xleh nk menggatal je..hehe..Bukan tu yang aku nk cakap sebenarnya..Tersimpang jauh jap..Aku just nk citer ckit je ape y dh aku belajar setakat ni..tapi sikit jela..setakat yang aku rajin nk tulis..Sedar xsedar dh 5 bulan aku idup berdikari..Jauh dari mak bapak n kawan2..Rindunyala tuhan saje yang tau..Dulu kalau nk makan pape call je mama bleh antarkan..Bosan pegi bilik member ajak kuar or lepak borak2..Alhamdulillah member aku ramai yang baik2 n rajin nk layan karenah aku yang ntah pape ni..Xde duit call ayah gelak sikit batuk sikit die dh paham dh esok masuk duit dalam bank..Senangnya la idup..Bila pikir balik dulu aku xpernah berusaha keras untuk dapatkan ape2..Anak manja mmg sesuai sangatla gelaran tu dengan aku..But everything change when i decided to take a break from my study 2 wander around finding what i really want in life..The first day i started my first work ever,jadi cikgu tadika xsampai setengah hari aku dh rasa mcm nk quit..Perghh seksa gile..Kena buli mcm akulah kuli pendatang tanpa izin dari indonesia(taula muka ada iras2 Agnes Monica)...Budak2 pulak baik ckit je dari hantu..Berubah terus persepsi aku dari seorang yang sangat suka budak2 kepada seorang yang suka budak gitu2 je..hehe..Tapi xtau dari mana datang kekuatan aku teruskan jugak..Padahal dhla susah gile lepas tu semua orang asyik goda aku suruh balik tapi xpe aku kan suka cari pasal n degil so aku teruskan jugak..Selepas seminggu aku dah mula faham rentak kerja dan budak2 aku dapati y kerja tu xdela teruk sangat(but seriously hanya orang y benar2 sabar je y mmpu tahan-kire sabar jugakla aku ni)..Budak2 tu pulak mencuit hati wpun nakalnya tuhan jela yang tau..Aku mula seronok kerja di situ..Dari aku seorang yang dulunya pandai masak gitu2(kecekapan maggi,telur n air) je aku jadi pandai masak biasa2(sup,masak kicap,masak merah,goreng berlada n xtra2 ckit2) je..Yela duduk umah sewa semua kena sendiri..xde lagi basuh2 baju guna mesin ni..Tangan aku y dulunya sehalus baby kini aku rasa sabut kelapa pun boleh menang ngan aku..Antara apa yang aku belajar di tadika tu ialah if u think ABC are easy,try to teach them to a GROUP of 4 years old..Then u'll know how easy they actually are..Hehe..Ada teknik rupanya untuk berhadapan dengan budak2 bukan sekadar pakai redah je..Kalau pada mulanya aku terjerit terlolong pun diorang boleh buat bodoh je ngan aku tapi lepas 3-4 minggu kat situ aku mmpu dengan sekali kerling je boleh buat diorang diam..Terasa diri ini agak hebat..hehe..Start cuti sekolah bulan 12 tahun lepas aku dapat offer kerja ngan 3i Group..Company ni buat mcm2..Ada training and consultancyla,cafe,learning centre,pusat perawatan islam n travel agency..Biasanya aku kerja kat bahagian cafe ngan travel agency..Bila aku kerja ngan 3i ni mende yang aku rasa aku paling improve sekali ialah skill aku bawak motor..hahahaha..Mana xnya first week aku kat cni,aku punya rakan sekerja dh bg aku pinjam lc 135 die suruh gi ofis sendiri..Redah KL tu..Aku dulu bandar kuantan pun xpernah jejak ngan motor..Sepanjang2 jalan tu aku menggigil..Siap kene saman lagi tu sbb x ikut laluan motor..Pastu sesat hampir 2 jam atas motor dalam hujan sbb xtau jalan..Baru first week..Tapi lama2 jadi biasa..Sekarang ni bawak motor celah2 jalan jam ataupun highway xjadi hal dah..Lepas tu aku banyak belajar how to start a business,dealing with customer..bos aku ni pulak jenis baik..wpun gaji xbanyak tapi dia bagi aku try buat mcm2 mende..deal dengan airlines,customer..client..Lama2 dari tergugup2 cakap takut boleh jadi smooth je..Bila dh keje jugak aku jumpe mcm2 jenis orang..Kadang2 yang nmpak baik mengalahkan tok imam rupanya perangai mcm setan..ada yang nmpak sengal,terjal n rupa mcm orang pecah rumah je tapi baik sangat...dulu aku selalu rasa orang yang xberpendidikan ni biasalah iq rendah so diorg punya manners pun very bad mcm pelayan2 kedai2 kasut atau promoter2 yang kerek tu tp rupenya ade jugak orang yang dh ada phd pun manners die lg teruk..arrogant..snobbish..have no respect towards other..mcm @#$%^ je..tp nk buat mcm mane..This is life..It can be very beautiful on one side n very terrible on the other side..It only depends on how we want to see it..I'm lucky i met both side n the experience made me be more cautious in shaping the future me..I learn what to do n what not to do in the future..Hey i don't say that my experience now is enough,its just that my experience now thought me that i still have much to learn in my road to be a successful person..But now i'm really thankful to my family,my sayang n my friends for always supporting me n be there for me..xsabar rasanya nk start belajar balik with this new me..rasanya mcm dh panjang sangatla pulak..sampai sini je..ciaou.. 

ps:mule2 ingat nk tulis dalam bahasa melayu je..tp terselit gak perkataan2 penjajah omputih ni..i'm sorry..still aku tetap cinta malaysia..hehe

2 comments:

p u e q u e said...

ooo..baru aku paham kenapa.. :D

hee..na keje ajak la aku skali len kali..aku pandai jage budak2 nakal taw..

paling koman pun patah tengkuk jew..hahaha..

:D

white.cempaka said...

hahaha takleh blah betul komen budak kecik kat ats neyh hihihi..

mashi, aku rindu kau..serious..