Friday, May 28, 2010

sejak bile HOCHI dan OTOSAN jadi perkataan omputih??

hmmm...memandangkan member ku dh sound asyik ckp omputih je dlm blog ni xpela tyme ni aku tulis dalam bm plak..ju post ini bukti betapa aku menghormati bebelan dirimu..hehe..tapi awal2 aku nk mntak maaf ayat bm aku berterabur n hancuss..sbb tu aku prefer nk ckp omputih..xdela kebengapan aku dlm bm nmpak sgt..
aku rasa sume org dh tau kot kakak aku baru bersalin(kalau xtau baca post y sebelumnya)..aku siap jadi tukang sambut tau..hebat x??aku pun dh set mind sepanjang 2 bulan kakak aku pantang ni xpela aku cuti duduk umah tolong tengokkan die n baby girl kami y comel tu..tp sbb terlalu banyak masa kosong aku pun setujulah dengan permintaan mama untuk jadi volunteer ajar anak2 orang susah english..
student aku xdela ramai sgt dalam 17 orang yang berbeza2 umurnya ada darjah satu, darjah 2,darjah 3,darjah 6,tingkatan 1 n tingkatan 2..tapi walaupun umurnya berbeza mereka ni ada satu persamaan..english diorg sgt teruk..boleh kata basically the word yang diorg tau guna hanyalah i dan you sahaja..so pada hari pertama ajar diorg aku pun nk test la sebanyak mana perkataan bahasa inggeris yang diorg tau..aku bg masa 10 minit untuk tulis perkataan ape2 pun dlm bahasa inggeris sebanyak mungkin...setelah 5 minit diorg semua dh berhenti menulis..
aku:nape dh berhenti??baru sikit je teacher tgk..xsampai 10 pun..
mereka:xtaula teacher..
aiman:teacher tgk kamus bleh x?
aku:ok bolehla..teacher bg lagi 10 minit..tp teacher nk kamu mesti igt ape yang kamu cari tu tau..jgn tulis maksud..igt je..
aku pun teruslah menunggu..
setelah siap mereka pun menghantar kertas..aku pun mula meng'scan jawapan mereka..
aku:izwan, hos ni ape?
izwan:alaa teacher hos pun xtau..hos tu rumahlah..hos..
aku menepuk dahi:house la izwan..H.O.U.S.E..
izwan:alaa cikgu ni tinggal u dengan e je..tu pun nk berkira ke?
ada aku pelekung budak ni karang..nasib anak org..
dan banyak lagi kesalahan ejaan antara mereka yang aku jumpe...antaranya:
ticer=teacher
cer=chair
tebel=table
ket=cat
pensel=pencil
irezer=erazer
sakit kepala aku tgk....huhu..
aku dah mula memicit dahi..tapi bila sampai kat kertas seorg budak bernama azli yang darjah 2 aku menjadi semakin confuse..perkataannya lgsung xmasuk akal..bunyi2 english pun xde..
mula2 elokla..
-car
-window
-bike
kemudian aku mula pening..
hotoki??-mende ape ni?
hochi??
otosan??bila smpai kat perkataan ni baru aku perasan bahawa perkataan yang pelik ini semuanya adalah perkataan jepun..
aku:ali,mana dapat perkataan ni??
azli:kamusla teacher..ckp bleh tgk kamus..
aku pun membelek kamusnya..ya allah patutla..kamus melayu-jepun-inggeris rupanya..
aku:@#$^%&*()*&&


T_T

No comments: