Tuesday, June 1, 2010

Kehidupan yang asing..

Ari ni aku nk citer pasal beberapa orang student aku...
Student yang pertama aku nk cerita bernama Aiman...Kelas volunteer yang aku ajar tu buat kat umah dia..bukan sbb umah dia besar dan selesa tapi sbb kesungguhan ibu bapanya yang sudi menyediakan ruang dalam rumah kecil mereka hanya untuk melihat anak mereka belajar membuatkan aku memilih rumah itu..Rumahnya dikelilingi semak samun yang biasanya menjadi port tempat budak2 melepak menghisap rokok dan gam yang juga merupakan kawan2nya....kadang2 takut jugakla aku nk ngajar kat situ..tp setakat ni bdk2 tu semua baik lagi dengan aku..hmm berbalik pada Aiman..Aiman ni budak yang sgt sweet..yes dia merokok n yes dia dicop budak nakal disekolahnya tapi bila dirumahnya dia adalah anak yang patuh..apa jua yang diminta ibunya akan dituruti..tutur kata juga lembut dan sopan..berbeza bila dengan kawan semua perkataan yang mencarut tu dia guna..ibunya cik pah adalah seorang yang tidak cukup sifatnya..dia tidak mempunyai tangan kiri..Selalu aku terharu apabila ibunya ingin menghidangkan makanan,nmpak sahaja ibunya cuba mengangkat dulang,aiman terus bingkas bangun menolongnya tanpa perlu disuruh..perbualan ku dengannya semalam amat menyentuh hatiku..
aku:man,teacher nk tanya sikit bleh x?aiman join ke kawan2 man tu hisap gam?
aiman:xla teacher..xnk saya..nnti jadi bengap..paling teruk gila..sape nk jaga mak saya nnti?lgpun syg xnk bg orang alasan untuk kutuk mak saya lagi..
xsangka aiman yang masih muda tu pun sudah bleh belajar erti tanggungjawab..terharu gila aku dengar jawapan dia..

student yang kedua bernama fizi..dia ni senyap je dalam kelas aku..aku tanya soalan biasanya dia akan cakap xtau smbil tersenyum..kadang2 sakit ati jugak aku dibuatnya..tp dia mmg rajin senyum..tadi sedang aku tunggu students aku menyelesaikan latihan tiba2 cik pah ibu aiman membuka cerita tentang fizi..fizi sblum ini adalah anak tunggal..ibu bapanya telah bercerai dan sewaktu bercerai dulu fizi tinggal di rumah cik pah selama 2 minggu kerana tiada yang mempedulikannya..Kini ibunya telah berkahwin lain dan dia tinggal bersama ibu,ayah tiri dan adik beradik tirinya..yang sedihnya pasal fizi ni ayah tirinya agak memulaukannya..contohnya apabila ayah tiri,ibunya dan adik beradik tirinya yang lain keluar berjalan2 dia akan ditinggalkan di rumah dan selalu ditinggalkan kelaparan..akhirnya dia ke rumah cik pah untuk makan..cik pah ckp ibu fizi ni mmg xpeduli langsung pun pasal dia..ayahnya lagi teruk langsung xdengar berita smpai sekrang..paling sedih ialah fizi terpaksa berjalan kaki ke sekolah setiap hari ditengah panas terik yang agak jauh..padahal ayah tirinya ada membeli basikal yang disimpan di dalam rumah mereka..bila fizi mintak izin nk guna basikal tu untuk kesekolah ayah tirinya xbg atas alasan takut hilang.'bongok betullla..kalau takut ilang nk simpan usah beli..tgk je yang ada kat kedai tu..orang xde ati perut mmg mcm tu..taik idung masin..kalau aku ni berduit mau aku belikan basikal untuk si fizi ni.."cerita cik pah lagi dengan penuh emosi..tp aku pun agak rasala yang parent dia agak xberhati perut..bayangkan selalu kot bila aku tgh mengajar n fizi tgh belajar tiba2 mak dia suruh balik jaga adik sbb nk pegi kedaila n paling teruk suruh basuh kain n jemur baju padahal mende tu bukan xleh tunggu kot..patutla student aku yang sorg ni itam legam n kurus kering..selalu berjemur untuk kesekolah..n kadang2 bila ujan dia kesekolah menggunakan payung yang ada sbelah je..sblah lagi tinggal rangka..marah betul aku pada parent dia bila dengar cite lagi..i mean bukan xde kete..apa salahnya antar jap anak gi sekolah pagi tu sbelum gi keje..n kalau xnk antar pn xkan la xmmpu nk beli payung untuk anak kot..pegi jalan2 tiap2 minggu bleh palk..angin aku dibuatnya..

student yang ketiga iwan namanya..ya allah bising nya tuhan jela yang tau..mulut xberhenti2 becakap..n dialah yang paling teruk dibantai n di marah aku dalam kelas tu..aiman ckp dia ni kaki gaduh..pernah sekali dia bertumbuk ngan cikgu..tapi aku xnmpak pun gaya dia mcm tu..satu pasal dia ialah dia ni susah sgt nk faham n nk igt ape yang aku ajar..dh pelbagai2 taktik aku guna tapi semuanya xberkesan..kalau sejam setengah aku ajar org lain dh boleh buat smpai soalan 20 die baru faham 5...cik pah kata maybe sbb dia hisap gam..ntah aku pun xtau..smpai satu hari aku hilang sabar aku lempar buku dia keluar bila aku nmpak dia main2..aku ckp xnk belajar keluar..xpayah buang masa aku...pastu satu kelas diam sbb muka dia merah tahan marah kot..aku pun cuak tapi buat muka cool je..pastu dia pun keluar..dia ambik buku pastu dia masuk balik..aku pun biar jela...n ajar mcm biasa..esoknya bila aku dh bleh gelak2 ngan dia mcm biasa aku tanya dia..
aku:iwan,semalam teacher marah iwan nape xmarah balik?xpun nape xkeluar terus?aiman ckp iwan baran..
iwan:mmg sy marah teacher..tp sbb sy igt teacher baik ngan sy sy pun xjadi marah..
aku:baik?teacher rasa iwanla yang paling teruk teacher marah n bantai dalam kelas ni..baik apenye..
iwan:sbb teacher xgive up ngan sy..teacher marah.teacher pukul tapi sy bengap mcm mane pun teacher still ulang balik banyak2 kali smpai sy faham..org len xpenah mcm tu dgn iwan..sume give up..
sikit lagi air mata aku nk menitis dengar..terharu gile kot..aku rasa aku layan dia biasa je mcm student len..sedih pikir org selalu give up ngan dia pun ada..

erm tula sikit sebanyak citer pasal student aku yang aku nk kongsi..bukan ape bila aku pikir2 balik aku rasa aku sgt bertuah...aku dapat belajar dalam keadaan yang selesa..ibu bapa aku sgt menyayangi aku n family aku xpernah give up ngan aku..bagi aku kehidupan mereka cukup asing bagi aku..aku cuba bayangkan sekiranya aku di tempat mereka..aku xrasa aku boleh jadi seperti diri aku skrg..

smpai sini jela aku nk tulis..dh ngantuk..gudnyte..till next post..

ps:aku rasa ada ayat aku yang skema gile..mcm novel pun ade..argh!!pedulikan..janji ceritanya smpai..

No comments: